MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
Jelebu

Bangunan pasar basah uzur

JELEBU 7 Julai - Peniaga di pasar basah dekat Pasar Tani Kuala Klawang di sini melahirkan rasa bimbang terhadap struktur bangunan yang uzur terutama siling yang mula reput.

Menurut peniaga di situ, lebih menyedihkan apabila bumbung di pasar berkenaan terpaksa ditutup dengan kanvas bagi mengelakkan dibasahi hujan selepas ia mengalami kerosakan sejak sekian lama.

Kata peniaga, Norlida Mohamed Salleh, 51, perkara itu sentiasa membimbangkan peniaga serta pengunjung yang berurusan di pasar tani itu.

''Apabila hujan lantai akan menjadi licin kerana air memasuki celah bumbung yang rosak. Ini akan membahayakan keselamatan pengunjung dan peniaga.

''Ada kalanya serpihan siling jatuh ke lantai. Keadaan di sini sebenarnya sudah terlalu bahaya kepada peniaga dan kami berharap sesuatu dapat dilakukan segera," katanya di sini hari ini.

Norlida juga mendakwa lampu di sepanjang pasar menjual barangan segar itu juga tidak berfungsi.

''Banyak lampu yang sudah pecah dan tidak diselenggara dengan baik. Sampai bila kami akan berhadapan kesukaran ini," katanya.

Seorang lagi peniaga, Mohd. Ismail Mad Jaya, 27, memberitahu, kanvas terpaksa diletakkan atas bumbung pasar basah itu dan ia adalah inisiatif yang dilakukan oleh peniaga bagi menjamin keselamatan pelanggan ketika datang pada waktu hujan.

''Malangnya kanvas yang diletakkan itu tidak mampu menampung air hujan terutama apabila lebat.

''Tandas juga sudah terlalu uzur, rosak dan tidak terurus dengan baik. Sudah berbulan-bulan tandas itu tidak berfungsi dan kami amat berharap pihak yang berkaitan dapat melihat keadaan ini kerana peniaga di sini sudah lama sengsara," katanya.

Tegasnya, di pasar itu merupakan tempat peniaga mencari rezeki dan menjadi kunjungan orang ramai.

''Semestinya, kawasan ini diberikan pembelaan sewajarnya dan apa jua kerosakan dibaiki segera," ujarnya.


sumber:Utusan Malaysia