MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
Port Dickson

@theAcademy, DRB-HICOM pencetus revolusi perindustrian negara

TELUK PELANDUK  – Menurut Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan ketika berucap merasmikan Pusat Latihan dan Pembangunan Modal Insan @theAcademy, di Teluk Pelanduk, petang tadi, rakyat Malaysia perlu bersyukur dan berterima kasih kepada  mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir di tahun 1980-an kerana telah mengilhamkan dan bercita-cita menjadikan Malaysia daripada Negara yang bergantung kepada hasil pertanian kepada Negara perindustrian.

“Walaupun ketika itu, rakyat Malaysia tidak yakin dengan perubahan yang mahu dilakukan oleh Tun Dr. Mahathir, namun hari ini pendapat mereka ternyata tidak tepat dan Malaysia telah berjaya mentranformasikan kebergantungan sektor pertanian kepada sektor pengindustrian dan automobil.” Ujar beliau.

Katanya lagi, “penubuhan DRB-HICOM adalah bertitik tolak dari ilham mantan Perdana Menteri itu, dan hari ini Malaysia mampu mengeluarkan produk automobil jenama Negara. Ini sudah tentulah sesuatu yang membanggakan.”

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Dato’ Sri Hj Mohd Khamil Jamil, Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM, kerana memilih Negeri Sembilan sebagai lokasi strategik membina Pusat Latihan dan Pembangunan Modal Insan yang berasaskan ciri pelancongan dan mesra alam di sini.

Beliau turut difahamkan, Kumpulan DRB-HICOM telah membuka peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan di sini dan sudah tentulah ianya akan memberi kebaikan kepada semua orang.

Jelasnya lagi, “setelah 20 tahun DRB-HICOM melalui cabaran-cabaran mengubah daripada sebuah Negara pertanian kepada Negara industri, sudah sampai masanya kakitangan DRB-HICOM seramai 52,000 orang menyahut cabaran menyambung warisan dan amanah pemimpin yang mencetus idea ini kerana ianya adalah cetusan dari kepercayaan rakyat mahu melihat Negara terus maju dan membangun.”

Menteri Besar turut diiringi Dato’ Sri Hj Mohd Khamail Jamil melawat insfrastruktur dan kemudahan yang tersedia di pusat ini.

Menteri Besar turut memandu uji kereta sport buatan tempatan iaitu LOTUS dan mendapati pasaran LOTUS boleh pergi jauh di pasaran antarabangsa.

Turut hadir, Dato’ Osman Hj Salleh, Ketua Polis Negeri Sembilan, Tuan Abdul Wahab Harun, Ketua Polis Port Dickson, Tn Ab Khalid Mat, Pegawai Daerah Port Dickson, Tn Abdul Wahab Shamsudin, Yang di-Pertua Majlis Perbandaran Port Dickson dan En. Ishak Arshad, Ketua Kampung Teluk Pelanduk.

Sumber : n9kini.com