MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
Seremban

Sumber mineral dan galian bakal menambah pendapatan tambahan NS

SEREMBAN, 14 Mac – Kerajaan negeri telah memutuskan untuk menambah pendapatan tambahan melalui hasil sumber bumi dan galian yang terdapat di negeri ini di dalam mesyuarat Exco, hari ini.

Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan, Menteri Besar mengulas perkara ini dalam sidang akhbar ringkas sejurus mesyuarat mingguan di adakan.

Lokasi yang di kenal pasti kaya dengan hasil bumi seperti bahan-bahan mineral, bijih besi dan batu putih itu terdapat di kawasan Pasir Panjang, Port Dickson dan Gemencheh.

Menurut beliau, royalti bagi sumber bumi dan galian adalah tetap iaitu 5% sejak sekian lama. Namun, dengan keyakinan bahawa negeri masih kaya dengan sumber bumi dan galian, royalti ini akan di naikkan sehingga 10%.

Beliau menambah, adalah tidak wajar harga bagi 1 tan matrik bahan galian sebanyak RM35 dalam tempoh masa yang lama sedangkan harga pasaran galian umpama batu putih di pasaran sudah mencapai sehingga RM161 bagi 1 tan matrik.

Dengan keputusan yang di buat juga, maka harga sumber mineral dan galian akan di kaji dua kali setahun.

Kerajaan Negeri turut mengeluarkan permit penyelidikan dan melantik  juru runding yang mahir di dalam bidang ini bagi menentukan sesuatu kawasan itu boleh diterokai atau pun tidak mengikut format standard mereka.

Sekiranya juru runding ini mendapati kawasan tersebut boleh diterokai, maka melalui nasihat mereka kerajaan negeri akan mengeluarkan permit melombong pula dan akan menggiatkan lagi aktiviti melombong dan ini akan memberi faedah kepada pendapatan tambahan kerajaan negeri.

Pengorekan Pasir

Mengenai pendapatan kerajaan negeri berkaitan pengorekan pasir pula, Menteri Besar menjelaskan corak hasil pungutan bakal diubah di mana selama ini pengusaha hanya di kira mengikut doket standard. Cara begini sebenarnya akan memberi keuntungan kepada sebelah pihak.

Oleh itu, kerajaan negeri turut memutuskan pungutan hasil pengorekan pasir adalah berdasarkan doket lori 4 roda, doket lori 6 roda dan sebagainya.

Menurut beliau, dengan perubahan ini, maka hasil pungutan pengorekan pasir turut memberi pendapatan yang baik kepada kerajaan negeri.

Majlis Perasmian Penyaluran Tenaga Elektrik Pajam kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB)

Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan menjelaskan bahawa majlis ini akan di rasmikan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak pada 20 Mac ini di Pajam.

Pada majlis ini nanti, Perdana Menteri akan melakukan gimik penyambungan saluran tenaga elektrik berkuasa 8 mega watt dan 2 mega watt terus kepada janakuasa TNB untuk di bekalkan kepada 10,000 buah rumah di sekitar Nilai, Pajam dan Mantin.

Dengan terbentuknya janakuasa tenaga diperbaharui di Pajam ini, ianya akan menjadi satu rekod Malaysia dan Asia Tenggara yang  pertama di wujudkan.

Menurut Menteri Besar, projek ini turut diiktiraf ‘Malaysian Books of Record’.

Lawatan Kerja Sehari Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak di Negeri Sembilan

Perdana Menteri Malaysia, akan mengadakan lawatan kerja sehari di Negeri Sembilan pada 24 Mac 2012, Sabtu di lokasi yang di tetapkan. Jadual akan dikeluarkan kemudian.

Sidang Dewan Penggal Pertama 2012

Sidang Dewan Penggal Pertama 2012 akan di adakan pada 23 -24 April 2012.

Menteri Besar mengingatkan kepada wakil rakyat Pakatan Rakyat agar memahami prosedur Sidang Dewan dan memberi soalan kepada isu yang berkaitan dalam negeri.

Beliau menegur segelintir wakil rakyat Pakatan Rakyat yang mahu kerajaan negeri menjawab isu-isu nasional, sedangkan isu nasional perlu di bawa oleh wakil parlimen di Dewan Negara.

Menteri Besar tidak mahu mereka memberi tafsiran yang salah apabila kerajaan negeri terpaksa menolak antara 10-15% soalan mereka yang melibatkan isu nasional.

Menurutnya, tidak pernah lagi wakil rakyat dari Barisan Nasional mengelak dari menjawab soalan mereka, cuma mereka perlu faham tanggung jawab mereka.

sumber n9kini.com.my