MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Negeri Sembilan

Polis buru dua kumpulan


 NILAI – Polis kini sedang mengesan dua kumpulan lelaki warga tempatan yang dipercayai terlibat aktif dalam kegiatan samun.
 
Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Mohd Yusoff Awang berkata, dua kumpulan penjenayah itu dipercayai aktif melakukan jenayah samun sejak dua bulan kebelakangan ini di sekitar daerah Seremban dan Nilai.
 
“Kedua-dua kumpulan dianggotai empat lelaki itu dipercayai aktif melakukan jenayah samun bersenjatakan parang di rumah mangsa, tepi jalan dan kilang.
 
“Kumpulan pertama menggunakan kereta jenis Proton Wira, Waja dan Perodua Myvi dengan nombor pendaftaran palsu. Manakala kumpulan kedua menggunakan dua buah motosikal ketika melakukan samun terhadap mangsa,” katanya kepada pemberita pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Nilai, di sini, semalam.
 
Mohd Yusoff berkata, pihaknya percaya dua kumpu­lan penjenayah itu telah melakukan empat kes samun bersenjata di sekitar daerah Nilai dan Seremban sejak dua bulan lalu.
 
“Kita sedang giat mengesan mereka yang terlibat dan orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kejadian berkenaan diminta tampil bagi membantu siasatan,”katanya.
 
Dalam pada itu, Mohd Yusoff menasihatkan orang ramai agar berhati-hati dan mengutamakan keselamatan diri terutamanya di kawasan terpencil.
 
“Penjenayah akan melakukan jenayah apabila ada peluang dan salah satu faktor ialah sikap sambil lewa orang ramai terhadap keselamatan diri.
 
“Mereka (penjenayah) sentiasa memerhatikan gerak-geri kita dan akan mengambil peluang di atas sikap alpa kita,” katanya.
 
Sumber : Sinar Harian